Terje Formoe

Pressebilde 2 Foto Julie Marie Naglestad

Musikalsk stjernelag på Terje Formoes nye singel

Den første smakebiten fra Terje Formoes nye album er spilt inn i Fredrikstad med noen av Norges fremste musikere.

– Kyrre  Fritzner har vist meg veien tilbake dit hvor jeg engang var – før Kaptein Sabeltann tok meg, sier Terje Formoe i anledning sin nye singel Når hun kommer hjem.

Produsent Fritzner har jobbet med en lang rekke av Norges ledende band og artister, som deLillos, Jan Eggum, Jahn Teigen og Jokke  – for å nevne noen få. Nå styrer han spakene på Terje Formoes kommende plate.

Før han ble fanget av en ambisiøs og hensynsløs pirat på slutten av 80-tallet, var Formoe en produktiv låtskriver og artist. Han reiste rundt over hele landet med kritikerroste viser og nære historier. Nå er han tilbake til kjernen.

– Jeg har vært lenge inne i sjørøververden og hele det universet. Jeg trengte en annen impuls til disse sangene, og den har jeg funnet hos Kyrre. Han er en popsnekker, og jeg lærer alltid noe nytt av ham. Det var som kjent han som skrev refrenget til Neste sommer, og det er sånn jeg kjenner Kyrre – han kommer opp med geniale ideer som løfter sangene mine, sier Formoe, som også har med seg meritterte musikere som Lars Lundevall, Kristian Grude, Bjarne Gustavsen og Christian Skaugen på singelen.

Minner og tilhørighet

Når hun kommer hjem er første smakebit fra plata En fremmed banker på, som kommer senere i år. Plata er innspilt i FMV Studio i Gamlebyen i Fredrikstad, noen kilometer unna gata hvor Formoe vokste opp – og noen kvartaler unna de gamle lokalene til viseklubben Hartvig, hvor han for femti år siden spilte sangene sine for et publikum for første gang.

– Det er en veldig intim setting, med tilhørigheten og alle minnene jeg har til dette stedet. Og kjernen i låtene kommer godt frem i den avslappende atmosfæren vi har i studio. I begynnelsen følte jeg meg usikker på å komme med de små sangene mine til disse flinke, kjente musikerne, men i en sånn trygg atmosfære er det noe som våkner i meg, noe som motiverer meg mer enn noen gang, sier Formoe.

Drømmeren Formoe

Den ferske singelen handler om en drømmer og en sterk, moderne kvinne fra en fiktiv norsk bygd.

– Den kvinnelige karakteren drar ut i verden og gjør suksess, mens mannen sitter igjen og tenker på en pakt de to gjorde da de var 14 år gamle. Han er en slags mannlig Solveig fra Peer Gynt, han tror at hun skal komme ridende tilbake til ham på en hvit hest. Det kommer hun ikke til å gjøre. Hun har nok glemt den avtalen, sier Formoe, som kan identifisere seg med drømmeren i sangen.

– Jeg kan nok av og til være den som blir sittende og drømme. Når ting ikke blir som jeg ønsker, så skaper jeg mine egne historier i hodet. Sånn har det vært fra jeg var ung og drømte om å spille på Fredrikstad stadion og klinke ballen i krysset, sier Formoe, som tross alt har vist seg å være en svært handlekraftig person. Han har skapt seg en innholdsrik karriere på mange ulike felt. Men, slår han fast:

– Det starter alltid med en drøm.

FAKTA

Når hun kommer hjem er tilgjengelig fra 7. august

Personell:

Tekst, musikk og vokal: Terje Formoe

Gitarer: Lars Lundevall

Keyboards: Bjarne Gustavsen

Bass: Kristian Grude

Trommer, perkusjon: Christian Skaugen

Koring: Maria Moe Grude og Kyrre Fritzner

Produsent & lydtekniker: Kyrre  Fritzner