Tofte

TOFTE - Pressebilde 5

Americana-band hyller norske krigsveteraner på nytt album

KRIG OG KJÆRLIGHET, TRO OG TVIL, RELASJONER OG ERFARINGER.

Disse nærmest tidløse og alltid aktuelle temaene har Olav Tofte skrevet om på TOFTE’s nye album «Coming home». Tittel-låta heter også «Coming home». Her berører bandet noe av det som skjer med et menneske både i krig, og etter en krig.

«Man kommer ikke uberørt fra en krig», sier han.

Og nettopp dette med krig, krigsveteraner og feiring av 75 år i frihet, har vært et tema i norsk presse i år. Fordi Norges krigsveteraner som skulle hedres 8. mai måtte paradoksalt holde seg hjemme på grunn av covid-19, en fiende man ikke kan se.

«Å komme hjem etter en krig kan by på så mangt, både psykisk, fysisk og økonomisk. Til tross for ulike former for bistandsmuligheter her i landet», sier den voksne låtskriveren.   

TOFTE’s nye album inneholder også låter som handler om ulike former for relasjoner, om det å leve, og om dette med vår skaper, i ekte amerikansk countrytradisjon. Olav drister seg også med et sleivspark til de som ukritisk jager sitt utseende.

Albumet er spilt inn i Kleiva Studio i Halden. Den velrenommerte og ikke ukjente produsenten Freddy Holm har ivaretatt Torill, Pernille og Olavs trestemte vokal, og plassert den i et variert musikalsk landskap. Albumet «Coming home» lander i kategorien Americana.

HISTORIKK

Fra 1997 til 2000 ga Torill og Olav ut sin musikk i bandet «Dont’ Mess With Alice». De spilte inn albumet «Mystery Train» med blant andre Trond Nagell-Dahl (Beat for beat) og Lars Håvard Haugen (Hellbillies), og dro på veien i 2001 som TOFTE, sammen med tre andre musikere.

Fra 1997 og til i dag er deres musikk blitt utgitt i 10 Europeiske land og i USA.

I 2016 ble TOFTE et familieband. Eldste datteren Pernille ble med på vokal, og svigersønnen Henning på trommer.

I 2017 dro Torill og Olav til Nashville, og spilte inn 3 av Olavs låter sammen med musikere der som spiller med kjente amerikanske band og artister. Dette resulterte i mer radiospilling i USA og Europa, og omtale i Europeiske country magasiner.

I 2019 fikk TOFTE platekontrakt med FAJo Music. Og til tross for covid-19, skal altså albumet «Coming home» gis ut både som fysisk CD og via streaming i 2020.