Våga

Pressefoto-Ann.Helen.Bjørum.Nordgård-portrett

«Mitt Kalde Varme Nord» er resultat av et prosjekt som startet under koronatiden. Det hele begynte med Siv Anita Kindervåg Volle (29) og Ann Helen Bjørum Nordgård (30) som begge ønsket å utforske musikkbransjen nærmere. Siv Anita ønsket å jobbe med egne prosjekter, men var ute etter en tekstforfatter. Ann Helen satt på tekster hun ønsket å sette en melodi på. Begge lagde derfor en profil på musikkplassen.no, og kom i kontakt med hverandre.

Etter noen måneder var flere prosjekter på gang, blant annet «Mitt Kalde Varme Nord», som har blitt deres første singel. Hele låten har blitt utarbeidet med et samarbeid over nett, og jentene har fortsatt den dag i dag ikke møtt hverandre. Det både på grunn av pandemien, men også avstanden.

– «Mitt Kalde Varme Nord» er en låt som viser vår kjærlighet til nord. Selv om ingen av oss opprinnelig er herfra, har vi skapt sterke bånd til området. I det store bilde handler den heller ikke bare om Nord-Norge, men hele vårt land, og vi tror mange kan kjenne seg igjen i den. Vi bor på toppen av verden, her er det kaldt og mørkt på vinteren. Likevel er vi et folkeslag som samles og tar vare på hverandre, vi finner det fine i det mørke og kalde, sier de.

Det noen kanskje stusser på, er dialekten det synges på. Kindervåg Volle snakker egentlig jærsk, men her har de valgt at hun skal synge på nordnorsk. – Jeg synger nok på nordnorsk både fordi teksten var skrevet på dialekt, og at det passer sangen. Den er en hyllest til nord og folket der. Og ja, det var ikke bare lett! For nordnorsk dialekt er veldig variert ut fra hvor man bor. Vi begge synes også dialektene i nord er nydelige, sier Siv Anita og fortsetter:
– Musikken har alltid hatt en stor betydning i livet, både i oppturer og nedturer. Ofte har musikken satt ord på det indre på en måte ingen andre kan. Det er viktig å skrive sanger som andre kan kjenne seg igjen i, føle på trøst, glede seg eller få en følelse av å ikke være alene.

Siv Anita kommer fra Jæren, men bor i Bardu. Hun er oppvokst i et musikalsk miljø, og har deltatt i ulike kor og vokalgrupper helt fra barndommen av. Hun har studert musikk i Bergen på Bildøy og har i ettertid jobbet med å bli bedre innen sang og formidling.

Ann Helen kommer fra Steinkjer, men bor nå i Vadsø og jobber som journalist og reporter. Hun har alltid vært glad i å skrive, fotografere, male og tegne. Den kreative delen har vært en viktig del av livet. Men dette er faktisk hennes aller første møte med musikken. –  Musikk har alltid vært viktig for meg, men dette blir på et helt nytt nivå. Nå er det ikke lenger andres arbeid jeg lytter til, men vi som faktisk skal formidle til lytterne. Det er veldig spennende å jobbe med et så levende prosjekt! Jeg husker første gang Siv Anita hadde sett på en av tekstene og tilpasset den til å kunne legge melodi på. Hun sendte en lydfil, og tårene trillet for det var så spesielt, forteller Ann Helen.

Lars Inge Stautland (29) kom også etter hvert inn i prosjektet. Han er pianist og spiller på låten. Lars Inge har bakgrunn fra kulturskole og sang og musikk i menigheten. Tidligere har han spilt tangenter, vært kapellmester og sunget med Chorus Borealis. Det har han også gjort på et ABBA-prosjekt med Bardu Korforening. Lars Inge har også opptrådt som pianist og sanger i andre sammenhenger. Han har vært med på utgivelse av to singler tidligere. Stautland kommer fra Bømlo, og bor i dag i Sogndal. Han har også bodd noen år i Bardu, og sier han føler seg hjemme i nord.