Reportinator

Only released for commercial use according to written agreement.

Engasjert debutant

Reportinator er et prosjekt med Bjørn With fra Skjervøy i Nord-Troms, bosatt i Saltstraumen. Prosjektet er et opp-fra-skuffen -prosjekt, som handler om samfunnsengasjement, men også om å gjøre gamle drømmer til virkelighet.

Hvorfor «Reportinator»? 

– Navnet kom frem i en brainstorming og er en mix mellom første sang på CDen og Terminator. En «hardtslående» reporter med historier fra fortiden, nåtiden og et skråblikk mot en uforutsigbar fremtid, sier With selv.

Historien begynner helt tilbake på 1990 tallet. Bjørn har sysla med sangtekster og melodier over lang tid uten ambisjoner om å gi ut noe eller å bli artist for den saks skyld. Det var heller en reaksjon og tanker omkring hendelser og episoder rundt seg. Han spilte ei stund i to forskjellige duoer, litt jamming her og der, og hadde stor glede og lærdom av det. Men det lå alltid et lite ønske bak i skallen om å gjøre noe annet enn cover – være med på å skape original musikk. 

– Etter hvert blei tekstmappa ganske tykk og en dag i 2019 ble den tatt frem, forteller Bjørn, og fortsetter. – Når jeg blir inspirert, kommer linjer og ord nesten utelukkende på engelsk. Kanskje fordi jeg har hørt mest på artister som Neil Young, Bob Dylan, Johnny Cash og ikke minst canadieren Bruce Cockburn. 

Den første som fikk en sniklytt på de tidlige stadiene var hans datter Aina. Som til slutt ente med å synge, kore og spille akustiske gitar på skiva. – Vi har hatt mange gode musikkstunder sammen og jeg setter stor pris på hennes musikalitet og stemme. Og til min store glede var svaret «Ja! Nå eller aldri», når hun ble spurt om å bli en del av prosjektet.

I 2021 var bandet omsider på plass. De fikk med Anders Skoglund fra Hamarøy, på slagverk og perkusjon. Erling Hekneby fra Engeløya i Steigen kom med som bassist. Anders og Erling har jobbet sammen på mange prosjekter over lang tid og noen ganger kan det virke som de puster med samme lunge. En perfekt rytmeseksjon, i følge Bjørn. Frode Jacobsen fra Mo i Rana tok rollen som gitarist.

– I tillegg til å ha en eminent teknikk har Frode en musikalsk teft som treffer meg rett i hjertet, forteller Bjørn. 

Med denne besetningen fortsatte utviklingsarbeidet og filer ble sendt og koblet sammen, da pandemien hindret dem direkte kontakt. Men ting skred fremover og i løpet av kort tid var både platekontrakt og studio på plass. 

– Det har vært en lærerik erfaring for Aina og meg. Både med plateselskap, produsent og lydstudio. Vi er skikkelig førstereis og veien fra sofaspilling til dirigentstokken i studio var stor. Heldigvis hadde vi en produsent i Frode Johansen som var veldig ærlig med hensyn til min manglende evne til å spille groovy og sendte meg hjem for å øve. Svært inspirerende, sier Bjørn. 

Og med noen nye fingerspilltriks i lomma gikk han for første gang på lenge inn i øvemodus og gitarspill ble skikkelig gøy igjen. Aina fikk også inspirasjon til å gå dypere inn i gitarspillets gleder og nå øver de sammen så ofte som muligheten byr seg. 

Nå er sluttresultatet klar til å gis ut. Men With er edruelig i sine forventninger:

– Vi blir vel neppe popstjerner, men det var heller aldri målet. Målet var å oppfylle gamle drømmer og kanskje si noe om den tiden jeg lever i. At det finnes noe der ute etter meg, avslutter Bjørn.