Terje Formoe

TerjeFormoe_@daniel.schjott_Fullres

Terje Formoe og Rolf Løvland sammen på ny plate

Det begynte med at Rolf Løvland slaktet Terje Formoe. I hvert fall er det slik Løvland liker å fortelle historien. Det var 1977, han var musikkstudent og frilansanmelder for Fædrelandsvennen, og ble sendt ut for å skrive om en Formoe-konsert i Lillesand.

Det er 40 år siden de jobbet sammen på Terje Formoes kritikerroste album Scenespill. Nå er to av Norges mest suksessrike artister sammen igjen på Formoes nye plate En fremmed banker på.

– Jeg tror jeg nappet litt i det musikalske han gjorde, men Terje husker det annerledes. Han er ganske etterrettelig på sånne ting, så han har sannsynligvis rett. Jeg slaktet ham nok uansett ikke, for det gjorde jeg ikke med noen, men jeg mener det var ganske lunken kritikk. Historien er i hvert fall best sånn, humrer Løvland.

Erfaring og suksess

De to møttes flyktig i etterkant, og fant noen felles musikalske holdepunkter. Og da Formoe skulle lage ny plate, fikk han det for seg at Løvland kunne være en god samarbeidspartner.

Det var særdeles god timing fra Formoes side.

– Mens jeg sto og lastet tingene mine inn i en flyttebil, troppet Terje opp på døra. Hadde han kommet en halvtime senere ville vi aldri hatt vårt skjebnemøte. Da hadde jeg vært på vei til Oslo, forteller Løvland.

Møtet ved flyttelasset førte etter hvert til at Rolf Løvland produserte og spilte på Terje Formoes album Scenespill (1980), senere kåret til årets album av redaktøren i musikkavisen Puls. De to skrev også låter for andre artister, blant annet MGP-låten Kom heim i 1982 – den spede begynnelsen på Løvlands MGP-eventyr.

I tillegg til et fruktbart musikalsk samarbeid, utviklet de to også et nært vennskap. Men de har ikke jobbet på plate sammen siden 1980. Før nå.

Fremmed

Låten Løvland bidrar på heter Fremmed, og er et sentralt spor på Formoes nye album. Sangen kom til ham i løpet av en halvtime en kjølig vårdag i koronatiden.

– Jeg satt i egne tanker på terrassen min og så utover bukta, fjorden, trærne og båthavna. Den ene linjen etter den andre kom til meg, og jeg måtte bare styrte inn og skrive teksten ned. Jeg tok gitaren, fant en melodi og sang det rett inn på opptakeren min. Det er en rar opplevelse når en sang oppstår på den måten, nesten som om jeg får den overlevert, sier Formoe.

Tittelen på låten er megetsigende. Formoe har ofte følt seg sånn – som en fremmed. En som står utenfor, og kikker inn.

– Det har nok utspring i min strenge religiøse oppvekst. Fremmedfølelsen er et uttrykk for at tilværelsen var ganske isolert den gangen. Så jeg fant min egen greie for å komme meg gjennom det. Helt fra jeg var ti år gammel var jeg fast bestemt på at jeg skulle bli tegner og illustratør. Det var en veldig bra ting for meg, men samtidig følte jeg meg utenfor.

Poetisk

Da førsteutkastet av sangen var ferdig, sendte Formoe en demo til Løvland for å få innspill. Deretter ballet det på seg, og Secret Garden-sjefen endte opp med å arrangere låten.

– Det er en veldig uttrykksfull og poetisk låt. Derfor har jeg arrangert den med treblåsere, cello og trekkspill, for å fargelegge teksten ytterligere, sier Løvland.

Han slår fast at de to er ulike musikalske sjeler, men utfyller hverandre godt.

– Terje har en egen musikalsk intuisjon, han tenker rett frem og lineært, og er god på å fortelle historier. Det er ting jeg setter pris på. Han elsker å spille, han elsker å være i studio og skape ting med andre musikere. Gleden og lidenskapen for musikk er sterk. Man merker at det er viktig for ham, sier Løvland.

FAKTA

Albumet En fremmed banker på er tilgjengelig fra fredag 6. november.

Medvirkende:

Vokal og akustisk gitar: Terje Formoe

Gitarer: Lars Lundevall

Keyboards: Bjarne Gustavsen

Bass: Kristian Grude

Trommer, perkusjon: Christian Skaugen

Kor: Maria Moe Grude og Kyrre Fritzner

Produsent & lydtekniker: Kyrre  Fritzner

Fremmed

Arrangør og produsent: Rolf Løvland

Lydtekniker: Roald Råsberg

Kor: Cathrine Iversen

Cello: Leonardo Cesenna

Fagott: Yuan Tianwei

Obo: Roar Brostrøm

Trekkspill: Rolf Løvland