Ketil Owren

Pressebilde 3 - Kred Tom Trogstad

Låtskriving mot angst

Den lille gutten holder et godt tak i Teddybjørnen sin mens det stormer som verst. Det ikke alle veit, er at den lille gutten er en voksen mann som febrilsk søker etter trygghet og ly mot en krevende hverdag. «Når vi gir oss følelsene i vold, er vi alle 5 år», sier Ketil Owren om sin kamp mot angsten. «Stormen skremmer meg, og Teddy gir trøst»

«Barn og voksne er i bunn og grunn ganske like. Det skjer noe med deg når du er redd og angsten tar over. Store voksne mennesker reduseres plutselig til små barn», mener Owren.

Gjøvikartisten Ketil Owren (31) er i samarbeid med plateselskapet FAJo Music AS i ferd med å slippe pop-rock singelen «Teddy» med den Malmöbaserte Thomas Larsen som produsent.

Låta gir et ujålete og ærlig bilde på angst.

«I Teddy prøver jeg å beskrive hvordan en hverdag med angst kan føles. Frykten, men også utålmodigheten, den intense søken etter en følelse av indre ro, og hvordan det frister å bare rømme unna alt sammen. I en sånn situasjon forsøker man å lene seg en hvilken som helst løsning for å føle trygghet, noe som i denne låta representeres av en teddybjørn»

Han ser det naivistiske i teksten, men mener selv at nettopp det er poenget. Ubegrunnet redsel er grunnfølelser.

«Da jeg opplevde panikkanfall første gang, ble jeg så satt ut at jeg i lang tid etterpå slet med å kjøre bil og være ute blant folk i frykt for å få nye anfall. Heldigvis er jeg mye bedre nå etter at jeg fikk profesjonell hjelp av psykolog» sier Owren selv og oppfordrer alle til å søke hjelp;

«Det er en klisjé, men det er sant at det ikke er noe å skamme seg over å søke hjelp med psykiske problemer noe mer enn det er å gjøre det med fysiske ting».

Owren som forøvrig er firmening med Stjernekamp-vinner Knut Anders Sørum begynte med musikk først i voksen alder og fikk sin første gitar da han var 22 år gammel.

«Låtskriving er en veldig nyttig metode for meg for å sette ord på følelsene mine. Å kunne få ned mine opplevelser på papiret og samtidig kanskje hjelpe andre som er i samme situasjon er terapi i seg selv», sier han og fortsetter; «I tillegg til å skrive låter, har jeg god erfaring med å være åpen om temaet og hva jeg sliter med. Psykisk helse kan være tabu også i 2020, men i musikken har man i enda større grad aksept mot tematikken enn i samfunnet ellers. Det er kanskje fordi vi – i våre beste stunder – er flinke til å sette ord på følelsene våre og treffer en nerve hos folk fordi de kjenner deg igjen i det vi skriver. Det synes jeg er flott» avslutter Owren som aldri har vært redd for å snakke om hvordan angsten preget livet hans.