Fold Decay

Fold Decay - Pressebilde 1

Antiheltene hylles i fold decays første singel

I Låta «HERO» synger FOLD DECAY om at hva enn man gjør for å være så god man kan, så har det lite betydning i det store bildet. Teksten er inspirert av situasjonen i verden om dagen, men ifølge bandets pressemelding henter den også inspirasjon fra følelsen av å aldri passe helt inn, samt å prøve og feile, egentlig uten noen reell betydning.

«Den har nok et utspring fra å ha skrevet tekster og sanger i flere år, uten å egentlig komme noen plass», sier vokalist Tom Ellingsen.

“HERO” er Fold Decay’s første singel.
Hardrock-bandet fra Lofoten har siden 2017 vært aktiv på små scener og arrangementer, både online og fysisk. De har, som mange andre sine røtter i coverlåter, men har sakte, men sikkert jobbet fram eget materiale.

«Man må ikke tenke for dypt på dette her, bare for å ha det sagt», sier Ellingsen og smiler: «Det er fortsatt rock dette her»

Fold Decay ble stiftet i 2017 av rytmegitarist Karstein Bogstrand, vokalist Tom Ellingsen, og trommeslager Mikael Magnussen, og ikke lenge etter spilte Joakim seg inn i bandet som sologitarist. Bandet spilte i ett års tid uten bassist, før Robert Johansen meldte interesse. Bandets første gig som en kvintett var i et trettiårslag(!) i 2018, og siden det har de spilt sammen hver uke, både i livesendinger på Facebook, samt på festivaler og på utesteder.

Sommeren 2019 fremførte de sin første egenskrevne låt på en festival på Sortland, og fikk fantastisk respons.

«Det var da vi følte at vi endelig fant vår egen “sound”, og arbeidet med å skrive flere låter sammen begynte for alvor», sier bandet.

Våren 2020 ble de endelige klare for å spille inn første singel, med navnet «Hero», men i likhet med resten av verden, ble alt satt på vent. Først i Juni ble innspillingen en realitet, og låta ble endelig ferdigstilt.

Karstein Bogstrand, mannen bak hovedriffet, skriver nye riff på daglig basis og sier: «´Hero´ var første gang jeg fikk unison aksept fra de andre når jeg la frem en idé. Mange av de andre riffene jeg hadde lagt fram til da hadde potensiale, men «Hero» resonnerte med alle på en helt unik måte, og tekst og melodi ble skrevet ganske kjapt, takket være inspirasjonen. Det var et viktig øyeblikk for oss.»

Skaugvolldal forteller om idéene bak lead og solo: «Tanken har vært for det første  å skape et mer episk lydbilde, men også teksten inspirerte selve soloen», sier han og fortsetter: «Selv om sangen handler om hvor lite heroisk man er i det større bildet, føles soloen som en helt som kommer til unnsetning over en relativt dyster tekst. Man kan si at soloen utgjør håpet»

Navnet på låta ble bestemt veldig sent i prosessen. «Tittelen møtte litt motstand i bandet, men når teksten ble presentert i sin helhet, var alle enig om at navnet passet låta», sier han.

Bandet består av fem medlemmer med fem forskjellige musikalske bakgrunner. Dette har gjort at bandet er inspirert av alt fra pop til metal, blues og  rock, via emo til country. Kavalkaden av forskjellige smaker, gjør at de har funnet det vil kalle sin egen lyd, men at de lander tryggest under kategorien hard rock.

«Inspirasjonene til selve singelen stammer også fra mye Norsk rock, ala Span, Seigmen og Oslo Ess, men da altså på engelsk. Valget om språk er egentlig ikke bevisst, sånn sett, det bare ble sånn», sier bandet.

Nå håper Fold Decay håper at låta blir en hit, og at pandemien legger seg, slik at de kan bruke tiden sin på å gjøre det de liker aller best; å spille konserter folk fra scena. Som liveband er de et energisk-gi-alt-drar-til-band og ekte nord-norsk humor imellom slagene.