Per Arthur Taugard

Photo: Mats Bakken - www.matsbakken.com

Voksen poet debuterer med låter inspirert av psykisk helse og rus

Per Arthur Taugard fra Kløfta i Ullensaker er en kjent stemme fra musikermiljøet på Romerike gjennom flere tiår. Nå platedebuterer han i en alder av 57. Inspirert av sine musikalske helter, og med tekster inspirert av en lang karriere innenfor rus og psykisk helse.

– Jeg jobber til daglig innenfor psykisk helse og avhengighet, og før det i ulike barneverninstitusjoner. Jeg har møtt og møter mennesker som har opplevd verre ting enn man kan forestille seg. Og dette før de selv når voksen alder. Den smerten og den skammen som noen av de bærer på er vanskelig å sette ord på. Dog skapes det inspirasjon hos meg fra en gjennomgående melankolsk, sårbar og håpefull tilstand, som jeg forsøker å omsette i både tekst og harmonier som blir til sanger, sier debutanten.

Stein Ove Berg, Lillebjørn Nilsen, Jamens Taylor. Og Eric Andersen!

Lista over musikalske inspirasjonskilder er lang, men konsekvent for Per Arthur.

Det startet med Stein Ove Berg i tidlig tenårene og fortsatte med Lillebjørn Nilsen, og James Taylor. Jeg spilte på skoleavslutninger, årsmøter, jubileer, landsleire i 4H, og andre markeringer. Neil Young, Bob Dylan og Joni Mitchell, samt Jackson Browne ble store inspiratorer på videregående, og jeg oppdaget musikkens helhet og samspillpotensial på Romerike Folkehøgskole i 1983, som nittenåring. Det var der jeg egentlig lærte å spille gitar, sier han, og fortsetter:

– Jeg var også så heldig å få bli kjent med den Amerikanske singer/songwriter Eric Andersen.  Han var i flere år sammen med kunstneren Unni Askeland, som er en god venninne av meg. Fra slutten av 80-tallet og et godt stykke ut på 90-tallet ble hans verden av låter og poesi viktig for meg og min egen utvikling. Han introduserte meg for nye måter å tenke på, og nye måter å skrive på.

Selvmord og rus

Rent poetisk er mange av tekstene inspirert av Taugards daglige virke. Og skjebnene han treffer der. Som eksempler bruker han låtene «Kjør på», «Du valgte dine egne veier» og «Overgrep»:

– Gjennom låta «Kjør på» forsøker jeg å gjengi noe av det fokus en rusmisbruker er opptatt av, nemlig neste kick for å unngå bakrusen og smerten. Det er en kompensasjon for noe annet, noe du ikke ønsker å forholde deg til, der skammen ikke kan uttales, men kjennes som en krenkende byrde imot omgivelsene og det ordinære samfunnets forventninger og tyngende fordommer, sier han alvorlig.

– I «Du valgte dine egne veier» forsøker jeg å fortelle om at folk gir opp, de velger å ta sitt eget liv. 60-80 prosent av de som er rusmisbrukere har opplevd overgrep. Jeg har valgt å kalle en av låtene nettopp det – «Overgrep». Den handler om å bli sveket av de nærmeste omsorgspersonene i ditt liv. Hvem ønsker ikke å flykte fra slikt?, spør Per Arthur retorisk.

Døtre

I mange år spilte han med Torbjørn Rasmussen fra Råholt. Men i de siste 10 årene har han vært innom ulike bandkonstellasjoner. Blant annet med Kjetil Lilleaas, Petter Barg og Vetle Larsen, de to sistnevnte er med på plata.

Og så spiller han i trio med sine to voksne døtre:

– I de siste årene har mine døtre Sophie og Mathilde og jeg holdt noen konserter sammen. De opprettholder og løfter den harmoniske kvaliteten i min musikk, og det er svært givende å opptre sammen med dem. Det var en selvfølge å ha de med på plata også.

Fremover

Nå som platedebuten er på plass ser Taugard forsiktig fremover. Men han har ingen tanker om å kutte dagjobben og bli heltidsartist:

– Nå skal jeg først og fremst gi ut denne plata, så får vi se. Dersom koronaen flater ut skal jeg være med produsent og visesanger Frode Johansen ut på hans turné i høst. Og så skal jeg gå på jobb. Jeg har ingen tanker om å bli pop-stjerne. Men jeg har flere låter liggende i skuffen, smiler han og fortsetter: – Fast jobb og fine drømmer holder i massevis for meg; det får væra med det!